Україна, Київ Кільцева дорога, 4-Б
UA | RU

У процесі роботи автомобільного двигуна відбувається утворення продуктів згоряння. Їх відмінні риси – токсичність і висока температура. Щоб їх охолоджувати та відводити з циліндрів, використовується система випуску відпрацьованих газів.

Також вона виконує додаткову функцію – зменшує шум, який виникає у процесі роботи силового агрегату. До складу входить кілька компонентів, кожен із яких призначений визначення певної функції. Завдяки встановленню спеціальних комплектуючих можна регулювати звук вихлопу.

Особливості пайпів

Пайпи призначені для автомобілів, оснащених атмосферними двигунами, що мають подвійний симетричний чи асиметричний вихлоп. Вона розташована у вихлопній системі між приймальними трубами та середньою частиною.

Подібні компоненти добре відомі тим, хто захоплюється тюнінгом системи. З їхньою допомогою можна помітно змінити звук, який видає автомобіль. Коли з'єднуються два потоки, створюється розрядження у сусідньому потоці. Через те, що швидкість потоку в одній трубі – високий, відбувається утворення зниженого тиску, в результаті відбувається зтягування газів із сусідньої труби. У ньому також створюється розрядження. Як результат – зниження опору газам, що рухаються у сусідньому потоці, завдяки чому силовому агрегату буде легше «дихати».

Залежно від конструкції пайпи виступають у ролі окремого елемента системи, також їх поєднують з приймальними трубами. Можливий їх монтаж до або після резонатора, також виконується їхня інтеграція в нього або глушник. Навіщо потрібен X-pipe та його похідні? Завдяки комплектуючим поєднуються вихлопні гази, якщо все точно розрахувати – можна отримати унікальний звук вихлопу. Елементи мають ряд відмінностей:

  • Х-pipe монтують у місцях найбільш помітного характеру хвиль та імпульсів розрядження та стиснення. Після проходження газів по одній трубці відбувається утворення хвилі розряджання в другій, що призводить до поліпшення продування циліндрів. Комплектуюча призначена для V-подібних двигунів, завдяки якій автомобіль стане володарем глибокого та породистого звуку.
  • H-pipe складається із двох труб, які з'єднані перегородкою. Призначені для монтажу в автомобілях, де є 6, 8, 10, 12 циліндрів. Максимально підходить для двигуна V8, саме на ньому звук виходить максимально потужним.
  • Y-pipe часто користуються, щоб роздвоїти трубку. Крім того, з її допомогою виконується і зворотна дія – з'єднання двох трубок в одну. Зазвичай встановлюють V6 або V8. В результаті відбувається пригальмовування газового потоку, вихлоп стає більш згладженим.

Відмінність X-pipe від H-pipe полягає у ефективності. Завдяки першому варіанту краще перетинаються газові потоки, функція краще реалізується, потужність двигуна менше втрачається.

Навіщо проводять тюнінг вихлопу авто?

Установка X-pipe, Y-pipe та H-pipe дозволить помітно зменшити потужнісні втрати. Чим грамотнішим буде підхід до організації системи вихлопу – тим краще працюватиме силовий агрегат.

У тюнінгу користується популярністю доопрацювання саме вихлопу. У спеціалізованих магазинах можна придбати усі необхідні елементи. Асортимент - досить великий, комплектуючі бувають звареними та штампованими. При необхідності можливий підбір будь-якого діаметра та кута сполучення труб. Також їх виготовляють на замовлення у тюнінг-ательє.

Для того, щоб отримати ефект, потрібно виконати розрахунки, підбір комплектуючих та правильне встановлення. У каталозі інтернет-магазину Helpauto представлені автозапчастини від перевірених виробників.

Підпишіться на розсилку