Україна, Київ Кільцева дорога, 4-Б
UA | RU

У процесі роботи двигуна автомобіля виникають звуки низької частоти, резонатор необхідний, щоб їх гасити. Вплив резонатора на роботу двигуна дуже великий, оскільки він додатково зменшує швидкість, з якою рухаються відпрацьовані гази.

Принцип роботи резонатора ґрунтується на законах фізики. Газові потоки, що пересуваються у вузькій трубці, потрапляючи в більший об'єм, втрачають не тільки швидкість, а й енергію. Монтаж деталі провадиться до основного глушника. В результаті вона знижує шум і врівноважує пульсацію газових потоків.

Влаштування резонатора вихлопної системи – особливості

У конструкцію деталі входить труба, по всій довжині якої просвердлені отвори. Вона розміщена усередині корпусу із металу. Крім того, пристрій резонатора передбачає наявність дросельного отвору, завдяки якому краще гасяться хвилеві коливання всередині труби. Усередині комплектуючої є кілька частин, розділених перегородками, вони повинні бути рівними. Сучасні моделі оснащені тепло- та звукоізоляцією, яку розташовують внизу корпусу. Завдяки спеціальному матеріалу знижується температура та рівень шуму.

Об'єм внутрішніх порожнин неоднаковий у тому, щоб газовий потік періодично звужувався і розширювався. В результаті його нерівномірна пульсація вирівнюється. Кожна камера має власну резонансну частоту. Так як вони трохи зсунуті по осі, потік вихлопу змінює свій напрямок. Отвори в трубці потрібні, щоб гасити велику амплітуду звукових хвиль, що виробляються газами.

Те, як працює вузол, залежить від:

  • ступеня його зносу;
  • герметичність;
  • ступеня забрудненості;
  • діаметра.

Незважаючи на те, що поломка резонатора – не критична проблема, з його заміною не слід зволікати.

Як виявити несправний резонатор?

Комплектуюча необхідна для якісного відведення вихлопів. Від того, наскільки ефективно вона працює, залежить, наскільки якісно гасяться шуми та як вихлопи переміщуються до глушника. Деталь виходить з ладу через:

  • корозії;
  • механічних ушкоджень;
  • руйнування внутрішньої системи;
  • прогоряння.

Неполадки можна виявити завдяки зниженню потужності силового агрегату, підвищенню рівня шуму і появі звуків, що брязкають, при роботі двигуна. Найчастіше пошкодження на вузлі з'являються через прогоряння або прогнивання. Результатом стає порушення герметичності, тому вихлоп виявляється зовні. Під час роботи двигуна з'являється низькочастотний рокіт.

Іноді комплектуючі можуть виглядати зовні цілими, але спостерігається падіння потужності силового агрегату. Причиною стає руйнування внутрішньої системи та закупорювання камер. Як результат – неможливість для газового потоку просунутися до глушника.

У разі поломки можна спробувати відремонтувати комплектуючі за допомогою зварювання. Але це зробити може лише професіонал. При цьому потрібний підбір спеціальної сталі. Також необхідно враховувати, що зварювання потрібно проводити серед інертних газів. Через використання звичайного зварювання відбувається перегрів, відремонтовані ділянки швидко руйнуються. На зварювальному шві практично відразу з'являється активна корозія.

З огляду на складність ремонту набагато простіше купити резонатор і виконати його заміну. Тим більше, потрібно враховувати, що вартість нової деталі буде трохи вищою, ніж виконання професійного ремонту.

У каталозі нашого інтернет-магазину представлені якісні комплектуючі за найвигіднішою ціною в Україні. Якщо необхідно – буде виконано доставку.

Підпишіться на розсилку