Україна, Київ Кільцева дорога, 4-Б
UA | RU

Автомобіль має бути справним, саме від цього залежить безпека всіх учасників руху. Однією з невеликих, але важливих комплектуючих є гофра глушника. Вона розміщена між двигуном та глушником, призначення – створення амортизації між цими вузлами. 

У процесі роботи силового агрегату з'являється інтенсивна вібрація, тому з'єднання з глушником має бути еластичним. Незважаючи на те, що гофра – дуже простий елемент, саме вона допомагає оптимізувати роботу вихлопної системи та продовжити термін експлуатації різних комплектуючих.

Як улаштована гофра глушника?

Якщо після стабільної роботи глушника відбувається різка зміна звуку, варто звернути увагу на гофру. Чимало автовласників цікавляться, на що впливає гофра глушника? ця комплектуюча призначена для компенсації коливань, що виникають у процесі роботи двигуна. 

Конструкція – досить проста. Гофра – гофрована труба, зовні закрита обплетенням із металу. Також існують моделі, які максимально захищені, усередині та зовні. Саме від кількості обплетень залежить, скільки коштує гофра глушника. Обидві сторони виробу оснащені трубками, які призначені для того, щоб фіксувати його до трубопроводу системи вихлопу. У результаті гофра міцно зафіксована з обох боків, а середня частина залишається гнучкою. Вона призначена для:

  • часткової компенсації коливань від двигуна до системи вихлопу;  
  • часткового гасіння коливань, що передаються від кузова;
  • збільшення гнучкості системи вихлопу;
  • продовження терміну експлуатації комплектуючих системи вихлопу.

Конструктивно гофри поділяються на посилені та не посилені. Як посилення використовується спеціальний шланг, завдяки якому комплектуюча прослужить значно довше. Для виготовлення якісних комплектуючих використовують алюмінієву сталь. Також зустрічаються деталі, для виготовлення яких задіяно чорну сталь.

Коли потрібна заміна? 

Заміна гофри глушника виконується не так рідко. Найчастіше вона виходить з ладу через механічні пошкодження, достатньо удару об бордюр. Необхідно враховувати, що ремонт гофри глушника не виконується, комплектуючі потрібно відразу змінювати. У процесі виготовлення задіяно дозоване зусилля для загартовування металу. Саме тому гофроелемент виходить міцним та еластичним. Ціна заміни гофри глушника – не висока, тому не варто заощаджувати.  

Ознаки несправності можна розпізнати самостійно, вони представлені:

Звуком. Будь-який сторонній звук, який з'являється в процесі їзди, повинен насторожувати. Як тільки в гофрі з'являється пробоїна або розрив – це буде чутно.

Запахом. Завдяки гофрі проводиться виведення вихлопних газів назовні, вся система має бути герметичною. При порушенні цілісності запах з'являється у салоні. Необхідно враховувати, що відпрацьовані гази мають високу температуру, тому дуже високий ризик того, що автомобіль загориться.   

Вібрацією. Якщо гофр – несправна, вона не здатна пом'якшити вібрації, які йдуть від силового агрегату, що працює. Через вібрацію починається руйнація всіх вузлів транспортного засобу. Якщо вчасно не змінити гофру, вийдуть з ладу подушки двигуна, а за ними й інші елементи.

Вартість заміни гофри глушника – не висока, тому за появи ознак несправності не варто відкладати відвідування СТО.

У каталозі інтернет-магазину Helpauto представлена гофра глушника від перевірених виробником, ціни – найвигідніші в Україні.

Підпишіться на розсилку