Україна, Київ Кільцева дорога, 4-Б
UA | RU

Резонатор необхідний, щоб гасити низькочастотні звуки, що виникають у процесі роботи силового агрегату. Вони з'являються через газові потоки, які рухаються по вихлопній системі. Шум виникає з різних причин, якщо з автомобіля прибрати вихлопну систему, то за звуком він нічим не відрізнятиметься від трактора. У процесі нагрівання відбувається розширення газів, через це вібрують складові компоненти вихлопної системи. Коли вихлопи залишають камеру згоряння, формується звук, для усунення якого застосовується резонування. 

Функція резонатора також полягає у збільшенні корисної потужності силового агрегату. Ще він призначений для зниження температури вихлопних газів. Помітно меншим стає обсяг шкідливих викидів. 

Як влаштований резонатор?

Компонент представлений у вигляді циліндричного корпусу. Усередині він оснащений системою перегородок, на які нанесена перфорація. Як резонатор впливає на звук:

  • Змінює коливання. Після збільшення амплітуди коливання газового потоку, завдяки камерам різного розміру відбувається зменшення частоти. Сприяють ефекту також різні за розміром перфорації. Вони створюють перешкоду газам, що проходять, у результаті звукові хвилі стають менш інтенсивними. 
  • Змінює потік газів. Завдяки камерам, які розташовані всередині корпусу, відбувається розширення і звуження газового потоку. 
  • Гасить пульсації. За допомогою трубок і перегородок відбувається гасіння пульсацій різних частот, середніх і високих, які утворюються після того, як згорає паливо. Можливим це стає завдяки тому, що пристрій має складну внутрішню структуру. 

Усередині деяких елементів є невеликі камери, у кожної з них - своя функція. Наприклад, для виготовлення останньої камери використано матеріал зі звукоізоляційними властивостями. Щоб виготовити зовнішній корпус, найчастіше користуються нержавіючою сталлю. Дешевшим варіантом є використання сталі, на поверхню якої наносять алюміній, що захищає від корозії. Комплектуючі з нержавійки витримують вплив іржі, але їхня вартість - досить висока, тому їхній монтаж виконують не на всіх сучасних моделях авто. 

Не всі автовласники знають, для чого потрібен резонатор. Коли він виходить з ладу, стає набагато голоснішим звук авто, що їде. Причина полягає в прогоранні компонентів системи. У результаті відбувається руйнування надійного кріплення і внутрішні елементи починають стукати об стінки. Крім того відбувається порушення нормальної циркуляції газових потоків, що негативно впливає на роботу силового агрегату. 

Чи можна прибрати комплектуючу із системи вихлопу?

Коли комплектуюча виходить з ладу, багато автовласників замислюються, що буде, якщо не ставити резонатор? У результаті звук від роботи вихлопної системи стане значно гучнішим, він перевищить рівень, який нормально переноситься людиною. Відбудеться збільшення витрати палива, оскільки відбувається збій певних налаштувань у системі. Існує взаємозв'язок між глушником та іншими комплектуючими вихлопної системи. Якщо температура підвищуватиметься критично, перший компонент дуже швидко вийде з ладу, якщо резонація не передбачена в системі. За необхідності краще замінити резонатор авто. Через його несправність буде втрачено потужність силового агрегату, оскільки неправильним буде розподіл ударних хвиль.

Про те, що можна поставити замість резонатора, варто проконсультуватися у фахівців. Відмовитися від комплектуючої можна тільки в тому разі, якщо планується повністю тюнінгувати вихлопну систему. При цьому виконується спеціальне підстроювання і встановлення нових елементів.  

Підпишіться на розсилку